You are viewing an archive of the old fxhome.com forums. The community has since moved to hitfilm.com.

[Q]What do you render out of 3DS as?

Posted: Wed, 4th Feb 2004, 10:31pm

Post 1 of 11

KimPossible

Force: 450 | Joined: 23rd Jan 2004 | Posts: 125

EffectsLab Lite User

Gold Member

For those rendering out of 3DS (I'm using 5.0):

I generally don't use 3DS (Maya and Houdini are my favs), but I was trying to do a requested effect and 3DS seemed to make it easiest.

Rendering as TIF, I've tried all the setup options, and I'm not getting an independant Alpha Channel in the test images in Photoshop. Sure - I could add it. To 500 frames? Ouch.

The TGA output wasn't importing, except for the 8bit (yuck)

So, before I have to try to go through all the possible options: TIF without alpha channel, black background, black transparent pin? And is that going to be horribly aliased?

Some other way?

TIA!
Posted: Thu, 5th Feb 2004, 3:10am

Post 2 of 11

Axeman

Force: 17995 | Joined: 20th Jan 2002 | Posts: 6124

VisionLab User VideoWrap User PhotoKey 5 Pro User MuzzlePlug User PowerPlug User PhotoKey 3 Plug-in User FXhome Movie Maker FXpreset Maker MacOS User

SuperUser

I have no idea on the 3DS Max aspect, as I've never used it, but as far as just using a black background, the csb-digital guys really encourage us to use alpha channels in all plug-ins. Even if you are going to use Add Pin or Black Transparent, you should get the alpha in there as well if at all possible.

Of course, if nobody can help solve your problem, then you have to work with what you've got. But there are a number of 3DS users around here, so I'd guess somebody will have some suggestions for you.
Posted: Thu, 5th Feb 2004, 10:31pm

Post 3 of 11

KimPossible

Force: 450 | Joined: 23rd Jan 2004 | Posts: 125

EffectsLab Lite User

Gold Member

Thanks, Axeman!

I may try crossposting it to Help... I'll give it another day or two and then XPost it. I just hate violating netiquette in such a vile way. wink

I tried *every* tif option and *every* tga option in Max5. I can get them with a transparency, but no Alpha channel.

I tried black transparent. Ick. Pretty much what I figured - a non-adjustable luma key, basically. Horrid aliasing.

My only other option at this point is to render it with a split alpha in TGA (which does work) and then write an ImageMagick script on Linux to reassemble with the Alpha + RGB into a single file... Sub-optimal, but I'm sitting on three kinda spiffy energy fields/balls and the Cyclops blast in high-res. It'd stink to have to go redo them in Maya. wink
Posted: Thu, 5th Feb 2004, 10:37pm

Post 4 of 11

fallen

Force: 1595 | Joined: 11th Nov 2001 | Posts: 586

EffectsLab Lite User FXhome Movie Maker Windows User MacOS User

Gold Member

just check 'alpha transparency' under the tif options when you choose render file type.
Posted: Thu, 5th Feb 2004, 10:43pm

Post 5 of 11

KimPossible

Force: 450 | Joined: 23rd Jan 2004 | Posts: 125

EffectsLab Lite User

Gold Member

Thanks!

I assume you mean "Store Alpha Channel"

Which TIF? I can't get basically anything to read 16bit SGI LOGL and 32bit SGI LOGLUV - they also have no option for Store Alpha Channel (it becomes greyed out)

8 bit is my only option, 256 colors? It allows Store Alpha, but posting an 8bit plugin is going to look pretty hinkey.

Thanks again!
Posted: Thu, 5th Feb 2004, 10:48pm

Post 6 of 11

fallen

Force: 1595 | Joined: 11th Nov 2001 | Posts: 586

EffectsLab Lite User FXhome Movie Maker Windows User MacOS User

Gold Member

rats im on my mac at the moment so i cant look, but all the plugins ive done came straight from max with alpha channel. i seem to remember 32bit images did odd things, and were unreadable in AE... infact im pretty sure they were 16 bit with little endian compression. i'll check tomorrow if you can wait
Posted: Fri, 6th Feb 2004, 5:20am

Post 7 of 11

KimPossible

Force: 450 | Joined: 23rd Jan 2004 | Posts: 125

EffectsLab Lite User

Gold Member

Thanks Kindly, Fallen!

I'm going to poke at 16bit TIF and see if it wants to fly with another attempt or two. wink
Posted: Sat, 7th Feb 2004, 8:34pm

Post 8 of 11

KimPossible

Force: 450 | Joined: 23rd Jan 2004 | Posts: 125

EffectsLab Lite User

Gold Member

Any luck yet, Fallen? Forget about me? wink (That's ok, this stuff slips my mind too)
Posted: Sun, 8th Feb 2004, 1:43pm

Post 9 of 11

fallen

Force: 1595 | Joined: 11th Nov 2001 | Posts: 586

EffectsLab Lite User FXhome Movie Maker Windows User MacOS User

Gold Member

Oops! sorry, i shall go look now
Posted: Sun, 8th Feb 2004, 1:59pm

Post 10 of 11

fallen

Force: 1595 | Joined: 11th Nov 2001 | Posts: 586

EffectsLab Lite User FXhome Movie Maker Windows User MacOS User

Gold Member

Rating: +1

Right here we go, ignore what I said in my previous post, I was getting confused with the tif codec for quicktime. I have my settings as this:


And it gives me a render which looks like this, which imo is pretty damned good quality me
Posted: Sun, 8th Feb 2004, 9:38pm

Post 11 of 11

KimPossible

Force: 450 | Joined: 23rd Jan 2004 | Posts: 125

EffectsLab Lite User

Gold Member

Thanks!

Ok - 8 bit it is (there's gotta be a way to get 16bit+ Tifs outta the thing) then!

Thanks again! +1 for the help! I appreciate it!