You are viewing an archive of the old fxhome.com forums. The community has since moved to hitfilm.com.

Cloning [ANSWER]

Posted: Thu, 15th Feb 2007, 12:31am

Post 1 of 15

Dark Pivot Productions

Force: 20 | Joined: 9th Feb 2007 | Posts: 3

Windows User

Member

I have seen cloning on youtube using effects lab lite. I know how they do it but when I do it, the clips are transparent. How do I stop the transparency?
Posted: Thu, 15th Feb 2007, 1:27am

Post 2 of 15

Axeman

Force: 17995 | Joined: 20th Jan 2002 | Posts: 6124

VisionLab User VideoWrap User PhotoKey 5 Pro User MuzzlePlug User PowerPlug User PhotoKey 3 Plug-in User FXhome Movie Maker FXpreset Maker MacOS User

SuperUser

If you import all of your footage as one clip, then split it into pieces on the timeline, it won't go transparent. Also, If you create an alpha channel in the footage, it will use the alpha channel to composite it rather than using Add or Screen blend modes (which is what creates the transparency).

In reality, both of these ways are kind of workarounds/cheats to get the program to do someething it wasn't designed to do. That's why it isn't easier. If you project requires extensive compositing of this sort, you should look at a real compositing app, like CompositeLab.
Posted: Thu, 15th Feb 2007, 1:33am

Post 3 of 15

Dark Pivot Productions

Force: 20 | Joined: 9th Feb 2007 | Posts: 3

Windows User

Member

ok, well how do I create an alpha layer? can you explain how to do these methods?
Posted: Thu, 15th Feb 2007, 3:29am

Post 4 of 15

Axeman

Force: 17995 | Joined: 20th Jan 2002 | Posts: 6124

VisionLab User VideoWrap User PhotoKey 5 Pro User MuzzlePlug User PowerPlug User PhotoKey 3 Plug-in User FXhome Movie Maker FXpreset Maker MacOS User

SuperUser

Link. JT9 has conveniently compiled this tutorial to walk you through it. For cloning shots, alpha channels won't be the way to go. If you really want to clone in EffectsLab, a split-screen technique as described in this tutorial is the way to go. But be aware that if you want lots of clones, or if they interact with ech other at all, you must be prepared to do a whole bunch of tedious masking. Or get the right tool for the job.
Posted: Thu, 15th Feb 2007, 9:11am

Post 5 of 15

Simon K Jones

Force: 27955 | Joined: 1st Jan 2002 | Posts: 11683

VisionLab User VideoWrap User PhotoKey 5 Pro User MuzzlePlug User PowerPlug User PhotoKey 3 Plug-in User FXhome Movie Maker FXpreset Maker Windows User

FXhome Team Member

As Axeman says, using EffectsLab for this kind of job is very counter-productive and rather a waste of time. You'll find it far easier to work with CompositeLab for this kind of shot. As you haven't registered EffectsLab I presume you're just using the demo, in which case I'd recommend trying out the CompositeLab demo too.

On the other hand, if you have bought, please register your product to receive continued support.
Posted: Thu, 15th Feb 2007, 10:30pm

Post 6 of 15

Dark Pivot Productions

Force: 20 | Joined: 9th Feb 2007 | Posts: 3

Windows User

Member

actually, i am using the full version. I lost my account info and cant get it back sad so I made a new one. Also... te pictures on the tutorial aren't showing.
Posted: Fri, 16th Feb 2007, 2:28am

Post 7 of 15

Axeman

Force: 17995 | Joined: 20th Jan 2002 | Posts: 6124

VisionLab User VideoWrap User PhotoKey 5 Pro User MuzzlePlug User PowerPlug User PhotoKey 3 Plug-in User FXhome Movie Maker FXpreset Maker MacOS User

SuperUser

Send an email to team@fxhome.com and they can sort out your account info. The pictures in the tutorial are working fine for me still, so try load it again. Maybe it was just a glitch of some sort.
Posted: Sat, 17th Feb 2007, 10:45pm

Post 8 of 15

Dark Pivot

Force: 732 | Joined: 3rd Jan 2007 | Posts: 38

CompositeLab Pro User EffectsLab Lite User FXpreset Maker Windows User

Gold Member

yay! I got my old account back! Its me dark pivot productions.
smile
Edit: I also learned how to do the clone so thanks.
Posted: Mon, 11th Jan 2010, 2:40am

Post 9 of 15

Roncace

Force: 400 | Joined: 18th Oct 2009 | Posts: 9

EffectsLab Pro User

Gold Member

I just tried the part where I upload my whole footage at once and splitting it, but it still appears transparent. Any theories or suggestions?
Posted: Mon, 11th Jan 2010, 5:28am

Post 10 of 15

spydurhank

Force: 1956 | Joined: 24th Jun 2008 | Posts: 1357

VisionLab User VideoWrap User FXpreset Maker Windows User FXhome Movie Maker

Gold Member

What does your footage consist of? Does it have transparancy to begin with?
Posted: Mon, 11th Jan 2010, 8:25pm

Post 11 of 15

Roncace

Force: 400 | Joined: 18th Oct 2009 | Posts: 9

EffectsLab Pro User

Gold Member

What I do is put the first footage onto the timeline and the second footage on the layer above and the second footage comes out transparent. Even if I upload the whole footage it still is transparent when I drag them on top of each other
Posted: Mon, 11th Jan 2010, 8:36pm

Post 12 of 15

Axeman

Force: 17995 | Joined: 20th Jan 2002 | Posts: 6124

VisionLab User VideoWrap User PhotoKey 5 Pro User MuzzlePlug User PowerPlug User PhotoKey 3 Plug-in User FXhome Movie Maker FXpreset Maker MacOS User

SuperUser

Drag the whole thing to the timeline, then split it in half to create the two layers.
Posted: Mon, 11th Jan 2010, 9:05pm

Post 13 of 15

Roncace

Force: 400 | Joined: 18th Oct 2009 | Posts: 9

EffectsLab Pro User

Gold Member

I did

It is still having a problem when dragged the top layer is dragged over the first
Posted: Mon, 11th Jan 2010, 9:13pm

Post 14 of 15

spydurhank

Force: 1956 | Joined: 24th Jun 2008 | Posts: 1357

VisionLab User VideoWrap User FXpreset Maker Windows User FXhome Movie Maker

Gold Member

Again... what is your footage, actors, title with transparancy?
All of the actor footage, even the footage of the clones needs to be imported as a single file. Not two files because it wont work that way.
Posted: Tue, 12th Jan 2010, 4:28am

Post 15 of 15

Roncace

Force: 400 | Joined: 18th Oct 2009 | Posts: 9

EffectsLab Pro User

Gold Member

It just shows me as the actor

And the whole thing is a single file but come out transparent when I do the effect